OCS, XXVII. Neumann Kollokvium

Betűméret:  Kicsi  Közepes  Nagy

Életmód-naplózás pontosságának elemzése rehabilitációs betegek körében

István Vassányi, Márta Nemes, Krisztina Kámánné Hózler, Balázs Pintér, László Kohut, István Kósa

Utoljára módosítva: 2014-10-17

Absztrakt


Bevezetés: Napjainkban több mobil telefonos / táblagépes program is támogatja az étrend naplózását. A mobil eszközöket korlátozottan használó, idősebb betegkörnyezetben ezen új eszközökkel nyerhető adatok megbízhatósága azonban kétséges. Vizsgálatunkban a Pannon Egyetemen fejlesztett Lavinia Életmód-tükörrel rögzített adatok megbízhatóságát ellenőriztük kardiológiai rehabilitációra kerülő betegek körében.

Módszer: Tanulmányunkba 2014.02.01 és 2014.06.30 között 15 kardiológiai rehabilitációra került cukorbeteget (8 férfi és 6 nő) vontunk be, akik átlagéletkora 62,79 ± 9,91 év volt. 8 beteg  Nexus 4 mobiltelefont, 6 beteg Nexus 7 tabletet kapott használatra a rehabilitáció idejére, melyen a Lavinia Életmódtükör előre telepítve volt. 3-5 perces oktatás után a betegeket arra kértük, hogy rögzítsék a mobil rendszerrel azokat az ételeket, melyeket a főétkezések során felszolgálnak számukra. Megengedtük számukra köztes étkezések szabad rögzítését is. A rehabilitációs kezelés elteltével dietetikusok tételesen felmérték a feltálalt ételek megjelenését az elektromos ételnaplóban és felmérték az esetleges minőségi, illetve mennyiségi eltéréseket.

Eredmények: A betegek összesen 2873 ételt rögzítettek, melyből 1633 (56.8%) tartozott az intézeti menübe, 1240 rekord (43,2%) kiegészítő étkezést írt le. Az 1633 menühöz tartozó rekord közül 1486 esetén (91%) pontosan, 141 esetben (8,6%) tévesen határozták meg az étel fajtáját, míg 6 esetben (0,4%) az étel pontos meghatározása helyett csak ételcsoportot szintjén definiálták étkezésüket. A mennyiség meghatározása tekintetében a helyesen megválasztott 1486 étel közül pontos volt a mennyiség is 1076 esetben (72,4 %), míg 410 esetben (27,6 %) mennyiségi tévesztés jelent meg. Az 1486 tételre vetítve az átlagos abszolút eltérés 17,12% volt. 10%-os hiba alatt határozták meg az ételek 86,6%-át. 20%-nál nagyobb volt a hiba 12.8%-ra, 50%-nál nagyobb a rekordok 7,2%-ára, 100%-nál nagyobb 2,1%-ára. 

Következtetés: A vizsgálatba bevont, kardiológia rehabilitációs ellátás alatt lévő betegek a mobil életmód támogató informatikai rendszer aktív felhasználóinak tekinthetők, akik az intézeti étrend mellett jelentős mennyiségben fogyasztott, saját beszerzésű ételeik jellemzőit is szívesen felmérték az informatikai rendszerben való rögzítés révén.  A tételek meghatározó részét pontosan azonosították az adatbázisban. Ennél nagyobb hibát jelentett az ételek mennyiségének megbecslése, bár ezen hiba sem tekinthető durvának.