Étrendi szabályok modellezése táplálkozás-tanácsadó szakértői rendszerben
Balázs Pintér, István Vassányi, Márta Nemes, György Kozmann
Utoljára módosítva: 2012-10-30
Absztrakt
A mindenkori egészségi állapothoz igazodó, személyre szabott táplálkozási tanácsadás megoldása, tömeges méretekben, pusztán humán szakértők közreműködésével nehezen megoldható. A rendelkezésre álló korszerű táplálkozástudományi ismeretek, a táplálkozásnál felhasznált alapanyagokra vonatkozó adatbázisok, valamint a hatékony sokparaméters optimalizálási eljárások, lehetővé teszik a mesterséges intelligenciával segített tanácsadást, az okostelefonokkal pedig bárhol elérhető a digitális táplálkozási napló. A Pannon Egyetem Egészségügyi Informatikai Kutató- Fejlesztő Központja (PE EIKFK), többéves kutatás-fejlesztést követően jelenleg rendelkezik egy ilyen, kipróbálási fázisban lévő rendszerrel, mely a korábbi tesztek alapján képes a numerikus korlátokat kielégítő étkezési javaslatok automatizált generálására, valamint táplálkozás és életmódnaplózásra. Az így elkészített javaslatok még nem feltétlenül alkalmasak a mindennapi életben történő használatra. Ahhoz, hogy az elkészített étkezési tervek dietetikai szempontból is megfelelőek legyenek, bizonyos szabályoknak kell megfelelniük. A kutatás-fejlesztési munka során a dietetikus szakértő feladata ezeknek a szabályoknak a rendszerezése úgy, hogy azt egy modellezési feladat keretében az informatikai rendszer számára formalizáltan át lehessen adni. A rendszerbe táplált szabályok javítják a generált étkezési javaslatok minőségét, valamint felhasználhatóak a táplálkozási naplók elemzéséhez is, így a felhasználók nem csak mennyiségi, hanem minőségi visszajelzést is kaphatnak. Különösen fontos ez a visszajelzés a diétával járó betegségekkel rendelkező páciensek, például cukorbetegek számára. Az aktuálisan folyó munka célja a szabályok modellezése, és a szabálykiértékelő motor implementálása, mely mind a szintézis, mind az analízis feladat számára új lehetőségeket biztosít.
Conference registration is required in order to view papers.